MIDNIGHT LANDS – DESTROY THE WORLD

Ben Averch heeft eerder onder zijn eigen naam drie soloplaten uitgebracht en ook het science-fiction-project ‘Global Unified’ is één van zijn muzikale realisaties. Hij is een singer-songwriter en een multi-instrumentalist uit North Carolina die eerder in Boston als leadzanger actief was bij de progressieve grungerockformatie ‘Bison’. Maar als bezige bij moest hij natuurlijk al snel met een totaal nieuw project op de proppen komen.

Dat splinternieuwe soloproject heet ‘Midnight Lands’ en is het vehikel onder welke naam Ben Averch een eerste album heeft uitgebracht onder de titel “Destroy The World”. Alle instrumenten die gehoord kunnen worden op de twaalf tracks van dit album werden door hem alleen ingespeeld: dat waren drums, gitaren, basgitaar en keyboards. Vanzelfsprekend neemt hij daarbij ook de zangpartijen voor zijn rekening.

De muziek op dit album valt onder te brengen in de categorieën progressieve rock en rock’n’roll met beperkte invloeden uit de folk- en elektronicawereld. De songs werden geschreven rond een specifiek thema, zijnde de moeilijke momenten in ieders leven die veroorzaakt worden door verlies en pijn en de uitdagingen om daar uit te geraken en zo ongehavend mogelijk verder te gaan met het leven.

Geopend wordt er op dit album met de song “Catch And Release”, gevolgd door het naar hardrock neigende “Love To Give” en het veel rustigere nummer “Sea Break” met een knappe instrumentale gitaarsolo als intermezzo halverwege de song. Daarna wordt het rocktempo weer wat opgedreven om gewoon te worden verdergezet in het rockende “Lost In Time”.

Jaren ’80 en ’90 rockmuziek bepaalt de sound van de meeste tracks op “Destroy The World”, o.a. in “New Dream Now”, “Take Flight” en het door gitaarklanken gedomineerde nummer “Slow Motion Disaster”, terwijl de albumtiteltrack eerder op een ‘Simple Minds’-achtig geluid gebaseerd is. Daarnaast zijn “Blood From A Stone”, “Caught Outside” en “Standing Above” de enige echte ballads op deze overwegend rockende plaat van ‘Midnight Lands’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Automatic Earth

video